Ευτοπία - Για μια ελευθεριακή πρόταση δημοτικού αγώνα

εκδήλωση - συζήτηση

Ευτοπία - Για μια ελευθεριακή πρόταση δημοτικού αγώνα

Σάβ, 15/02/2014 - 19:00
Ευτοπία - Για μια ελευθεριακή πρόταση δημοτικού αγώνα

Με αφορμή την έκδοση του 22ου τέυχους της Ευτοπίας

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα:

Για μια ελευθεριακή πρόταση δημοτικού αγώνα

  • Η τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα
  • Η συγκυρία των επερχόμενων δημοτικών εκλογών
  • Ο ρόλος των αυτοοργανωμένων τοπικών κοινοτήτων αγώνα
  • Το περιεχόμενα μιας ελευθεριακής πρότασης δημοτικού αγώνα

Για άλλη μια φορά, σε λίγους μήνες, οι τοπικές κοινωνίες θα κληθούν να «επιλέξουν» τους τοπικούς τους άρχοντες.
Αυτή τη φορά, η εκλογική αναμέτρηση αποκτά ακόμα μεγαλύτερο κεντρικό πολιτικό περιεχόμενο, βάζοντας έτσι ακόμα περισσότερο στην άκρη το πραγματικό νόημα του Τοπικώς Αυτοδιοικείσθαι για χάρη των κομματικών οφελών..
Επίσης, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, κόμματα, υποψήφιοι δήμαρχοι και λοιποί τοπάρχες της καταστροφικής πολιτικής της καπιταλιστικής ανάπτυξης, θα συναγωνιστούν ο ένας τον άλλον προκειμένου να λάβουν την πολυπόθητη πλειοψηφία στα τοπικά/περιφερειακά όργανα. Τα πόστα αυτά έχουν αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη αξία, αφού η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σήμερα ο μεγαλύτερος και καλύτερος μηχανισμός εκλογικής πελατείας (μέσα από διάφορα προγράμματα απασχόλησης) αλλά και ανέλιξης κομματικών στελεχών..
Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία χρόνια, έχει εμφανιστεί μία πρωτόγνωρη, για τα ελλαδικά δεδομένα, εξάπλωση αυτοοργανωμένων κοινοτήτων αγώνα σε τοπικό επίπεδο. Είναι η στιγμή το όραμα για μια κοινωνική δημοκρατία να αρχίσει να ριζώνει ακόμα πιο βαθιά στις συνοικίες των πόλεων αλλά και στα χωριά. Πέρα από διλήμματα της μιας μέρας (ψηφίζω - δεν ψηφίζω), αυτό που σήμερα δείχνει αναγκαίο είναι η διαμόρφωση μίας ελευθεριακής πρότασης δημοτικού αγώνα με άμεσο και πρακτικό και περιεχόμενο στόχων, δράσης και λόγου. Όλα αυτά βέβαια πάντοτε με γνώμονα πως επιζητούμε το αδύνατο για να μην βρεθούμε ποτέ μπροστά στο αδιανόητο.

περιοδικό Ευτοπία

Σάββατο 15/2 στις 19:00, στο Ευτοπικό Εργαστήρι